Sunny California Cake

22 december beleven we de donkerste dag van het jaar. Tijd dus voor licht en meer warme/zonnige vooruitzichten. En wat is er nu beter om het nieuwe jaar te starten, dan met een Sunny California Cake-traktatie? Een luchtige actie met diepgang, want eten en drinken verbindt, zoals blijkt uit onderzoek naar de sociaal-culturele betekenis van voedsel.

Eten en drinken gaat verder dan het stillen van fysieke honger; ze dragen ook talloze sociaal-culturele betekenissen met zich mee. Meer nog dan taal, is voedsel een bindmiddel dat mensen dichter bij elkaar brengt en een cruciale rol speelt in sociale interacties (Montanari, 2004). Het gaat ook om een ‘psychologische en sociale honger’ naar ervaringen, belevingen en emoties, en raakt aan de expressie van levensstijl, identiteit of het behoud van gewoonten en tradities (Falk, 1994). Zoals socioloog Claude Fischler aangaf: “Man feeds not only on proteins, fats, carbohydrates, but also on symbols, myths, fantasies” (1980, p. 937).

Via eten en drinken drukken we uit wie we (willen) zijn, welke betekenis we hechten aan bepaalde gebeurtenissen en wat anderen voor ons betekenen. Eten onthult sociale relaties en draagt bij aan het creëren van verbondenheid. Niet alleen het samen eten is van belang; ook het bereidingsproces draagt sociaal-culturele betekenissen.

Door zelf iets te bereiden en daar (kostbare) tijd, moeite en liefde in te steken, draag je bij aan sociale verbinding en toon je anderen wat zij voor jou betekenen. Uit onderzoek blijkt dat het investeren van tijd in het bereidingsproces ook meer voldoening en plezier oplevert, tegenover het voorschotelen van iets kant-en-klaar of gekocht (Shapiro, 2004).

💡 Weetje voor aan de kersttafel: dit fenomeen is de voedingsindustrie niet onopgemerkt gebleven. De meeste kant-en-klaar cakepakketten vereisen nog enige handeling, zoals het toevoegen van ei of melk, om consumenten het gevoel te geven dat ze een actieve rol hebben gespeeld in de bereiding (Shapiro, 2004).

Dus, als je de tijd, ruimte en goesting hebt, laat dan je lerarenkorps bij het start van het nieuwe jaar proeven van de zon en trakteer hen op zelfgebakken Sunny California Cake. Traktaties in de leraarskamer zijn voor leerkrachten echt kleine happy attacks, die bovendien inzetten op verbinding. Of maak er, bij een groot personeelsbestand, een gezamenlijke activiteit van, betrek leerkrachten die enthousiast zijn, voeg eventueel een competitie-element toe (een Bake Off en Take Off van het nieuwe jaar!). Voor studenten voedingsleer kan het een luchtige lesinvulling zijn 😉…


Zoals het gezegde luidt: “Zeg me wat je eet, en ik zeg je wie je bent”.

 

Recept Sunny California Cake

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels - schil en sap (160ml - of vervang door sinaasappelsap)

  • 200 gram rozijnen

  • 50 gram gehakte walnoten

  • 115 gram boter, kamertemperatuur (gebruik GEEN magere margarine)

  • 200 en 50 gram suiker

  • 2 eieren

  • 1 theelepel zout

  • 240 gram witte bloem, gezeefd

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 165 ml karnemelk (of gewone melk)

  • 2 theelepels kaneel

 
Bereiding

Bereidingstijd: 1 uur (16 personen)

Pers de sinaasappels uit en bewaar het sap voor de topping (160 ml).

Maal de sinaasappelschil, rozijnen en noten, tot je een grove maling hebt. Zet opzij.

Meng boter en 200 gram suiker en klop ze samen tot ze luchtig zijn.

Voeg de eieren één voor één toe aan dit mengsel en blijf kloppen tot ze volledig zijn opgenomen.

Zeef zout, bloem en bakpoeder samen en meng ze goed.

Voeg het droge mengsel en de karnemelk afwisselend toe aan het boter-, suiker-, en eimengsel. Doe dit in 3 keer met een keukenmachine op lage snelheid (na elke toevoeging).

Vouw het sinaasappel-, rozijn- en notenmengsel in tot het volledig is gecombineerd.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak gedurende 45 minuten.

Prik enkele gaatjes in de cake terwijl hij nog heet is.

Meng sinaasappelsap, 50 gram suiker en kaneel en giet het mengsel voorzichtig over de cake.

Als de cake is afgekoeld, haal hem uit de vorm en houd hem koel in de koelkast.

Op een smakelijk nieuw jaar!

Bronnen:

Fischler, C. (1980). Food habits, social change and the nature/culture dilemma. Social Science Information, 19(6), 937–953.

Shapiro, L. (2004). Something from the oven: reinventing dinner in 1950s America. London: Penguin Books. 

Montanari, M. (2004). Food is culture. New York: Columbia University Press. 

Verslag geschreven door projectmedewerkers Laura De Blaere en Sarah Daniels - © 2024 Kapitein Werkgeluk - Howest

Previous
Previous

Internationale Dag van het Onderwijs

Next
Next

Soms is het nodig het zeil even neer te halen …