De kracht van ons feilbaar denken

Kapitein Werkgeluk werd en wordt uitgewerkt op basis van verschillende psychologische en sociologische modellen en principes. Een van de rode draden in onze visuele identiteit en dienstverlening is de systeemtheorie van Daniel Kahneman (2011).

Koos je al eens iets uit de simpelweg op basis van esthetiek, omdat het er leuk uitzag? Maakte je voor de aankoop van je nieuwe wagen een grondige analyse van de voor- en nadelen? Deze voorbeelden illustreren onze twee tegenovergestelde denksystemen, zoals beschreven door Kahneman (2011).

Intuïtief denken, toegeschreven aan systeem 1, is emotioneel, automatisch (onbewust), snel en creatief. Daar tegenover kenmerkt systeem 2 zich door reflecterend denken, is het beredeneerder, langzamer en doelbewuster.  Omdat onze hersenen graag efficiëntie en de weg van de minste weerstand verkiezen, delft het energie-intensievere systeem 2 vaak het onderspit voor systeem 1: maar liefst 95% van onze (initiële) beslissingen worden gestuurd door systeem 1.

Beslissingen die worden beïnvloed door systeem 1 zijn gebaseerd op snelle inschattingen, ook wel ‘mental shortcuts’ genoemd, die zowel negatieve als positieve oordelen omvatten. Bij Kapitein Werkgeluk maken we expliciet gebruik van kleurrijke, levendige en aantrekkelijke visualisaties, evenals metaforen, omdat dit stimuleert en een sfeer van positiviteit meebrengt. Happy see, happy do 😉.
Een ander kenmerk van systeem 1 is de neiging tot denkfouten. De term ‘fouten’ doet vrezen dat dit enkel negatief kan uitdraaien, maar niets is minder waar. We kunnen denkfouten ook naar onze hand zetten met positieve impact tot gevolg. Deze overtuiging vormt ook de kern van Kapitein Werkgeluk, waarbij we de nadruk leggen op volgende 2 ‘cognitieve biases’:

  • Het mere exposure effect: de kracht van herhaling
    Mensen hebben de neiging om de voorkeur te geven aan wat ze kennen en waarmee ze vertrouwd zijn. Door veelvoudige blootstelling worden zaken vertrouwd en aantrekkelijk. Kapitein Werkgeluk vertrekt ook vanuit dit principe: naarmate we meer we blootgesteld worden aan de kracht van positiviteit, ontwikkelen we een voorkeur voor positief denken. A positive trick of the mind 😉.

  • Het bandwagon effect: de kracht van de groep
    De neiging om te conformeren aan de keuzes van anderen, wordt versterkt naarmate er meer aanhang is. Als mensen ligt het in onze aard om ons te schikken naar de groep en naar de groepsnormen. Dit zit diep geworteld in onze evolutie.
    Zo zien wij het bij Kapitein Werkgeluk: hoe meer mensen koers zetten richting meer werkgeluk en positiviteit, hoe meer er zullen volgen, ook wel: positiviteit is besmettelijk en zet een opwaartse spiraal van positieve energie en geluk in beweging.


Met Kapitein Werkgeluk maken we bewuste keuzes om een snelle, positieve ingang te vinden in het systeem 1 denken om vervolgens door te dringen tot het meer reflectieve denken van systeem 2. Naast onze visuele identiteit vertalen we dit ook in onze dienstverlening en benadering van onze werkgeluk workshops. Onze workshops zetten we positief prikkelend in de kijker, zowel op vlak van vormgeving als taal, invulling en positieve omkadering.
Inhoudelijk zijn onze workshops gepoot op creativiteit, een intrinsiek kenmerk van systeem 1 denken. Naast het snel activeren van systeem 1 heeft creativiteit nog een bijkomende eigenschap: tijdens het creatief proces gaan onze hersenen informatie verwerken, reflecteren en nieuwe verbanden leggen, waardoor het systeem 2 denken wordt geactiveerd en indrukken dieper worden verankerd. Zo beogen we een duurzaam effect te creëren.

Net als zoveel is ons denken niet onfeilbaar maar als we het vanuit een positieve invalshoek durven benaderen kunnen we deze feilbaarheid net als kracht inzetten, dat is wat we beogen te doen met Kapitein Werkgeluk.

Is je systeem 1 geprikkeld? Alle info over beide workshops van Kapitein Werkgeluk vind je hier terug. Je kan er meteen ook een (of meerdere) werkgeluk workshops aanvragen.


Leestip: Thinking fast and slow van Nobelprijswinnaar Kahneman, Daniel

Bron:

Kahneman, D. (2011). Thinking, fast and slow. Farrar, Straus and Giroux.

Verslag geschreven door projectmedewerkers Laura De Blaere en Sarah Daniels - © 2024 Kapitein Werkgeluk - Howest

Previous
Previous

Werkgeluk in scholen: een diepgaande verkenning en implementatiestrategie

Next
Next

De transitie naar een duurzaam en gelukkig onderwijs