11 tips voor (meer) werkgeluk

Tryangle is partner in ons project, een organisatie aangestuurd door de 2 positieve ingestelde dames Griet en Kim, met jarenlange expertise in werkgeluk. Samen met hen stelde Kapitein Werkgeluk 11 tips op voor meer werkgeluk op school, gericht aan aanvangsbegeleiding en directie.

In het hebben over werkgeluk volstaat het niet om tips uit te delen aan leerkrachten. Deze zijn vaak te vrijblijvend, te eenzijdig en te sterk gericht op de leerkracht als individu, waar trouwens al veel van gevraagd wordt.

Daarom hebben Griet en Kim enkele aanbevelingen geformuleerd gericht tot directie, wat essentieel is om een schoolorganisatie tot een gelukkige schoolomgeving te brengen.

De 11 tips die ze hebben opgesteld raken aan ons model van werkgeluk, nl. hoe in te spelen op de pijlers van werkgeluk (bv. autonomie, professionele ontwikkeling, werkplezier, …) en wat belangrijke basisvereisten/randvoorwaarden zijn. We pretenderen niet dat dé oplossing in deze tips ligt of dat werkgeluk uitsluitend een kwestie is van het naleven van deze tips. De realiteit is complexer.

Toch kunnen deze tips directie op weg helpen en een goede reminder zijn om regelmatig de eigen dagelijkse werking en beleidsvoering te evalueren.   

  1. Talentmanagement: zet leerkrachten in volgens hun talenten en interesses, geef de kans om binnen het officiële kader ook voldoende autonomie te voorzien om nieuwe dingen te proberen als ze dat wensen.

  2. Feedbackcultuur: Luister naar leerkrachten die feedback geven over de schoolwerking en verbeterpunten, betrek hen in het zoeken naar oplossingen.

  3. Positief veilig klimaat: feedback is geen kritiek, over het muurtje kijken kan enkel leerrijk zijn en maakt het leerkrachtenberoep minder eenzaam. Stimuleer dit in de dagelijkse werking.

  4. Focus op wat goed gaat en introduceer positiviteit: vier successen, geef waardering, draag bij aan werkplezier en gebruik positieve taal.

  5. Motivatie en engagement: leg de klemtoon op wat betekenis geeft aan de job. Leerkrachten starten doorgaans met een sterk idealisme - als je vanuit waarden en gedrag dat levendig kan houden, win je aan betrokkenheid. 

  6. Duurzame loopbanen: een leerkrachtenloopbaan is doorgaans vlak, maar ook hier kan creatief mee omgegaan worden.

  7. Modern leiderschap: streven naar kwalitatief onderwijs en zinvolle relaties krijg je door het goede voorbeeld te geven.

  8. Aandacht voor stress en werkdruk: ruimte voor ontspanning, deconnectie en werkgeluk, bij voorkeur ook elders dan de leraarskamer.

  9. Formuleer duidelijke verwachtingen, baken op tijd af: vanuit persoonlijk engagement en verantwoordelijkheidsgevoel doen veel leerkrachten heel veel en gaan ze soms hun grenzen voorbij.

  10. Zorg voor de basis: het juiste didactisch materiaal, de ruimte, digitale tools (helpend en niet extra)...

  11. Gedeelde verantwoordelijkheid: samen maken we een gelukkige school en als er iets niet goed loopt, weten we bij wie we terecht kunnen en ondersteund worden. 

 

Tips opgesteld door Tryangle

Nog meer inzetten op werkgeluk? Ontdek ons aanbod van Werkgeluk Workshops, waarbij we op een unieke en leerrijke manier met het lerarenkorps en de school koers zetten naar een gelukkiger schoolklimaat.


Verslag geschreven door projectmedewerkers Laura De Blaere en Sarah Daniels - © 2024 Kapitein Werkgeluk - Howest

Previous
Previous

Werkgeluk ligt soms in kleine dingen …

Next
Next

Wie is Kapitein Werkgeluk?